top of page

Τί είναι το Aikido

 

​  Η λέξη Aikido (合気道)στα Ιαπωνικά είναι σύνθετη και αποτελείται από τρεις συλλαβές/χαρακτήρες. Πρώτα ή συλλαβή ΑΙ (合), σημαίνει ένωση, ειρήνη και αρμονία. Η δεύτερη συλλαβή ΚΙ (気), σημαίνει ψυχή, πνεύμα, δύναμη της ζωής, ενέργεια, διάθεση. Η τρίτη συλλαβή ΝΤΟ (道), σημαίνει δρόμος, ατραπός και τρόπος (αυτή ή τρίτη συλλαβή συναντάται στο τέλος τού ονόματος και άλλων πολεμικών τεχνών όπως, ΤΖΟΥ-ΝΤΟ, ΚΑΡΑΤΕ-ΝΤΟ, ΤΑΕ ΚΒΟ ΝΤΟ κλπ). Και οι τρεις χαρακτήρες μαζί σημαίνουν, σε ελεύθερη μετάφραση, "Να ζεις με βάση τη δύναμη της ειρήνης και της αρμονίας" . Από το όνομα καταλαβαίνουμε, ότι το AIKIDO είναι μία τέχνη με βαθιά πνευματικά ιδεώδη, και στόχους, και όχι ένας ακόμα άλλος τρόπος αυτοάμυνας.

Το αϊκίντο ιδρύθηκε από τον Μοριχέι Ουεσίμπα (1883-1969) ως αποτέλεσμα της μακρόχρονη εξάσκησής του σε πολλά διαφορετικά είδη παραδοσιακών πολεμικών τεχνών της εποχής του.

 Σκοπός του αϊκίντο δεν είναι η επικράτηση ή η νίκη επί του αντιπάλου αλλά η αληθινή νίκη, η οποία έρχεται με το να νικήσουμε τον εαυτό μας. Η προπόνηση σε φυσικό επίπεδο δεν έχει να κάνει με τον ανταγωνισμό, μιας και το αϊκίντο δεν έχει αγώνες, αλλά με την προσωπική ανάπτυξη και αυτοπραγμάτωση μέσω της πειθαρχείας των ασκήσεων. Βασικό στοιχείο της λειτουργίας του είναι είναι η πλήρης εναρμόνιση με την κίνηση του αντιπάλου επιτρέποντας στον αμυνόμενο το μέγιστο αποτέλεσμα με την μικρότερη χρήση δύναμης ή βίας. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω της εκμετάλευσης της ορμής του επιτιθέμενου, το σπάσιμο της ισορροπίας του σώματός του, με τελικό αποτέλεσμα την καθήλωση του στο έδαφος. Για όλα αυτά δεν απαιτείται μυική δύναμη αλλά συγκροτημένο πνεύμα, καθαρή αντίληψη και άμεση αντίδραση και χρονισμός καθώς και καλή γνώση του σώματος και της λειτουργίας του.

Από τα παραπάνω μπορούμε να αντιληφθούμε πως το aikido δεν είναι η “κλασική“ πολεμική τέχνη η οποία υπάρχει στο μυαλό κυρίως των δυτικών ανθρώπων και πολύ περισσότερο δεν μπορεί να περιγραφεί με λόγια.

Όπως είπε ο ιδρυτής σε κάποια από τις ομιλίες του: «Το aikido δεν μπορεί να εξαντληθεί σε λέξεις που γράφονται και μιλιούνται χωρίς παραπατήματα, σε μάταια λόγια. Μέσα από την εξάσκηση κατανοείται».

 

Οφέλη του Aikido

Το αϊκίντο βοηθά τον ασκούμενο να αποκομίσει πολλαπλά οφέλη τόσο σε σωματικό όσο και ψυχικό επίπεδο.

Σωματικά οφέλη:

Η προπόνηση στο αϊκίντο ξεκινά με ασκήσεις διατατικής φύσης τις οποίες μπορεί να εκτελέσει ο καθένας ανεξαρτήτου ηλικίας και φύλλου, συνδράμοντας στην καλή λειτουργία των μυώνων και τενόντων χωρίς την πιθανότητα τραυματισμών. Στη συνέχεια εκτελούνται κινησιολογικές κινήσεις ( ταϊσαμπάκι) οι οποίες συνδυάζοντας την έντονη κίνηση με τη σωστή αναπνοή ενδυναμώνουν και ενεργοποιούν τους μύες.

Μέσω των τεχνικών και της αερόβιας άσκησης αυξάνει την αντοχή, βελτιώνει το κυκλοφορικό καθώς και το καρδιοαναπνευστικό σύστημα.

Ψυχικά οφέλη:

Αυτοπειθαρχία, αυτοσυγκέντρωση, αυτοεκτίμηση, αυτοσεβασμός, συναδελφικότητα, σεβασμός

Aikido kids

Το aikido διδάσκει τα παιδιά πρακτική αυτοάμυνα ενώ παράλληλα τα βοηθά στο σχολείο και στην καθημερινότητά τους. Έρευνες στην Ιαπωνία έχουν δείξει  ότι μαθητές που ασκούνται στο aikido έχουν βελτίωση στην απόδοση τους στο σχολείο κατά 30-35%. Με την εκπαίδευση τα παιδιά θα αναπτύξουν ηρεμία,  καθαρό μυαλό, αίσθηση συνεργασίας και θα μάθουν να λύνoυν τις διαφορές του με ειρηνικό τρόπο. Το aikido είναι μια συνεργατική τέχνη και κάθε τεχνική απαιτεί τη συνεργασία και των δύο μαθητών.

bottom of page